SOS-točke

Video Vite Poštuvan, univ.dipl.psih. o prehranskih motnjah.

Srečno pot pri nabiranju številnih izkušenj! PU


Pu-jevi VZGOJNI SMERNIKI za preprečevanje zasvojenosti in omam, za odrasle
Otrokom, mladostnikom in mladim odraslim pa v dušno potrditev

1. OTROCI NISO NAŠI OTROCI, OTROCI ŽIVLJENJA SO
Otroci niso naši otroci je rekel že Khalil Gibhran. Otroci življenja so, ki se prek nas pretaka v ta svet. Pa ga ne smemo zadržati zase, ker nam ne pripada. Je samo svoje in samo sebi namenjeno. Kot starši jih lahko le odlično pripravimo.

2. POVEZANOST OTROKA S SILAMI NARAVE
Le otrok, ki najde svoj odsev v naravi in začuti, da je del nje, bo kot odrasla oseba znal občutiti pravo srečo, sposobnejši bo za soočenje z izzivi sodobnega sveta, navaja vodja projekta Nature Play WA, Griffin Longley. Petnajst stvari, ki jih je priporočljivo narediti - delati pred 12. letom: plezati na drevesa, graditi hiško za igro, spati pod zvezdami, izumiti igro, ki traja tri dni, naučiti se plavati, plavati, ujeti morski val, igrati se v gozdu, igrati se v potoku, obiskovati narodni park, igrati se v dežju, ujeti paglavca, delati potičke iz blata, zgraditi mesto iz peska, nekaj posaditi, zalivati in opazovati kako raste, voziti kolo.

3. ZA OTROKOV ZDRAV RAZVOJ SOCIALNIH VEŠČIN JE DOBRODOŠEL SKUPINSKI ŠPORT
Poleg narave je za otroka pomemben tudi skupinski šport oz. kolektiven, kjer se spontano uči socialnih veščin, pa tudi vztrajnosti, strpnosti, sposobnosti prenašanja porazov, razvija moč za boj, trud, požrtvovalnost, sočutje, pomoč drugim, uči se reda in pravil, napreduje, se druži, razvija in neguje prijateljstva, rešuje konflikte in se tudi smeje iz srca. Je del skupine in skupina je del njega.

4. RAZVOJ OTROKOVE INTUICIJE JE PRAVA "DOTA" OTROKU
Smerniki za prenašanje intuicije s starša na otroka: "Dobro presojaš. Kaj misliš, da se skriva za vsem tem?" Dr.Clarissa Pinkola Estes poudarja, da je največja popotnica staršev razvoj otrokove intuicije in alarmnih sistemov ter postopna priprava (ljubeča, strpna in odločna) na realno življenje.

5. PREPOVEDANI IN NEZAŽELJENI OBČUTKI IN ČUSTVA - OTROKOVA JEZA
Zelo redki starši so, ki spoštujejo jezo svojega otroka. Olajšanje, ki ga občuti otrok, če bo slišal z mirnim tonom starša povedati: "Zelo razumem tvojo jezo. Nisi hotel narediti, kar sem zahtevala. Toda jaz sem tvoja mama in ti si otrok in prav je, da narediš, kot ti rečem." Ko damo otroku pravico do jeze, mu damo pravico do izražanja svojega jaza. Otrok si bo lahko rekel: "Obstajam. Starši se zavedajo mojih čustev. Ne morem sicer vedno narediti po svoje, toda poslušajo me in me sprejemajo takega, kot sem." Dr.Harville Hendrix tudi poudarja, da se le otrok, ki mu je dovoljeno ostati v stiku s svojo jezo, izrazi v celoti.

6. RESNICA JE LE ENA SAMA - OTROCI VEDNO ZAČUTIJO RESNICO, OTROCI VEDO
Vsak ima le svojo interpretacijo resnice, le-ta pa je ena sama, kar dobro vedo že otroci. Pri "boju ega" za prevlado, nadvlado in moč pogosto zmaga agresivnejši, močnejši, netoleranten človek, ki ima mnogo preveč "ognja". A le kratkoročno, ker se mu vse povrne na poseben, nepredvidljiv način, na področju, kjer in ko najmanj pričakuje in si najmanj želi.

7. ČUTENJE JE VEDNO PRAVILNO, IZHAJA IZ DUŠE, TOREJ JE SVETO
Čutenje je čisti izraz duše, sporočilo in vodenje duše. Duša vse ve in vse čuti, pozna vso resnico. Le prisluhniti ji moramo, tako da umirimo razum, ki se trudi venomer čenčati. Dr.Vadim Zeland poudarja svetost duše in čutenja. In čustvene zrelosti.

Hram, Ana (2012): Življenje svojo igro igra in nas vseskozi poziva, naj delujemo pravilno.
Publikacija